Prenumeration

Eemil Kaikkonen

Tack för året 2017!

 

Året 2017 går mot sitt slut...
och med det vill vi tacka alla som på något sätt varit i kontakt med oss, utan er hade det aldrig blivit något kaffe!
Vi tror att det är tillsammans man kan skapa något bra, unikt och hållbart. Så vi vill rikta ett stort tack till våra kunder och leverantörer, till alla er som givit oss feedback, väckt nya idéer och tankar hos oss som har hjälp oss att gå framåt och utvecklas, TACK!

Året kan sammanfattas som de flesta andra åren, upp och ner, och det hör väll till... men det viktiga är att verkligen älska det du gör, kanske inte varje del, men varje del är en bit av den där helheten som du siktar på och darför har jag lärt mig att, kanske inte älska, men i alla fall uppskatta det mindre roliga med. För det är saker som även dem måste göras och kanske även dem viktigaste för att tillslut kunna nå målet. Vi ser framemot 2018 och allt det för med sig!

Vi önskar er alla ett riktigt

GOTT NYTT ÅR! =)

Hoppas vi ses nästa år!

469 Träffar
0 Kommentarer
Eemil Kaikkonen

Över ett år sedan senast!

Över ett år sedan senast!

Hej Kaffevänner! 

Det var länge sedan något överhuvutaget uppdaterades på hemsidan, anledningen är inte att vi inte rostar kaffe längre utan för att jag tidigare inte har haft kunskapen att sköta sidan på egen hand, så därför har jag fokuserat på det jag istället är bättre på, nämligen rosta kaffe!

Men nu är det väl ändå dags att blåsa liv här igen? Välkomna!

Vad har då hänt sedan senast?
Förutom att vi har blivit lite klokare och bättre på det vi gör har vi försökt utveckla rosteriet mer och mer för att kunna nå ut till er, några av har kanske sett den på vägarna eller på ett torg nära dig, vår fina kaffebil Mr Bean! Idén med bilen är helt enkelt att lättare kunna komma ut till er, för det är trots allt det vi älskar, att kunna få dela passionen och historen om kaffet med er! Förutom kaffe har vi haft den stora glädjen att servera fruktdrycker från Rescued och fantastiskt god glass från Grenna Glass under sommaren.

Vårt sortiment av kaffe består just nu av två olika kaffen:
Nicaragua Santa Teresa som du kan läsa mer om HÄR och vår senaste nyhet från Costra Rica, en nano lott från Mario Marins gård Vara Blanca som du kan läs mer om HÄR. Vi väntar även just nu på leverans från Rwanda som väntas komma i slutet av november. Och nyligen har vi släppt våra fina Julkit som finns HÄR en perfekt present till dig själv eller din kaffeälskande vän!

Innan jul kommer ni även hitta oss på olika julmarknader, med början i helgen 18-19 november på Stora Segerstads julmarknad utanför Reftele!

Återigen, Välkomna! =)
Eemil

 

382 Träffar
Eemil Kaikkonen

Mina tankar om specialkaffe!

Vad jag vill ta upp i detta inlägg handlar om min syn på hur vi pratar om specialkaffe. Hur jag upplevde det när jag tog klivet in i en helt ny värld av kaffe. Detta är något jag går och tänker på ofta... jag har inget bra svar på mina egna frågor och vad jag nedan kommer skriva är helt mina egna funderingar och erfarenheter kring området.

Först vill jag bara kort beskriva vad specialkaffe är. Specialkaffe handlar mångt om mycket om tre saker spårbarhet, etik och kvalitet och begreppet special kaffe handlar just om en kvalitetsbetäckning på kaffet. Kaffet måste uppnå >80poäng på en skala mellan 0-100 för att klassas som special kaffe. Enkelt och bra!

Vad är då min syn på detta och vad har jag upplevt?
När jag som helt ny i denna kaffevärld tog mina första kliv in på kaffebarer runt om kändes det inte alltid så välkomnande som "ny" att komma in."Jag var tvungen att veta något om kaffe om jag skulle vara här". Det var min känsla. Jag kunde inte sätta fingret på vad det var. Först tänkte jag att det var väl bara stället i sig eller något som gjorde det och i vissa fall kan det ha varit en del av det, men när jag så småningom märkte att det på något sätt följde mig till olika ställen började jag fundera över det. Vad hade ställena gemensamt? Specialkaffe. Inte ordet specialkaffe i sig (eller jo kanske lite) men främst hur baristorna pratade om det.

Okej det gör ju inget, men problemet var att jag upplevde att det skapade klyftor mellan mig, kaffet och baristan. När baristan stod där och pratade om specialkaffe och allt vad det innebär och att de endast har specialkaffe osv, lämnade det en känsla som sa mig "okej specialkaffe är bra, det smakar gott och är bra för alla inblandade, härligt! men det är nog något som bara de bakom disken kan, inget för mig hemma".

Vad jag försöker få fram med detta är: Är det verkligen det bästa sättet att kommunicera till kunder vad vi håller på med? I mitt fall var det inte optimalt och ibland lite avskräckande. Detta vill jag inte själv att kunder till oss ska känna, att det är något bara vi kan. Det är något för alla och alla kan det! Det är inget "special" i den bemärkelsen att du måste vara en duktig barista för att få en (i dubbelbemärkelse) god kopp kaffe hemma. I slutändan är det "bara" kaffe, fast kaffe som är framtaget på bästa tänkbara sätt och som smakar mycket bättre. Jag har haft kunder som sagt "jag kommer brygga detta i en vanlig bryggare, det kanske en inte vågar säga till dig". Och när det har hänt har jag också misslyckats att förmedla. Du får brygga det hur du vill, så länge du gillar det du dricker, det är det viktigaste!

En god vän till mig beskrev detta som att "det kändes som att baristan satte sig "över" mig, inte personen i sig utan sättet han kommunicerade kaffe med mig, jag kände mig exkluderad och förstod nästan ingenting"
Känner kunden såhär kommer kunden garanterat inte komma tillbaka hur gott kaffet än smakade.

Vad han beskriver när jag pratar med han är i stort samma saker jag upplevde. Vad beror det på? Dessa upplevelser tror jag mångt i mycket kan ha att göra med att vi som ska möta kunden har svårt att hålla det på kundens nivå, vilket kan upplevas från kundens sida som att vi "sätter" oss över dem. 

Kaffe är subjektivt, njut av det på ditt sätt, det finns inga rätt eller fel!

Allt gott! 

Eemil 

Ps. Kom ihåg, kaffe är en frukt, var inte rädd för fruktigheten! 

695 Träffar
0 Kommentarer
Eemil Kaikkonen

Marknader och nytt kaffe på gång!

Marknader och nytt kaffe på gång!

Som ni kanske lagt märke till på facebook och instagram har jag varit ute på en del marknader efter att jag kom hem från Lycksele. Vi har bockat av Virserum, Unnaryd och Vrigstad. Att kunna möta er ute och kunna berätta mer om verksamheten och kaffet vi serverar har varit fantastiskt roligt och nu närmast väntar Bredaryds Marknad och en servering under en tjejkväll samma dag!  

Vad gäller Bredaryds Marknad kommer kommer vi vara på plats mellan 09- ca 13 pga av dubbelbokning. Vi kommer servera El Salvador Menendez på bryggen och ha försäljning av påsar, och kvarn för malning har vi givetvis med oss för er som saknar kvarn hemma. 

 

Jag har även påbörjat arbetet med ett nytt kaffe som jag snart kan börja släppa ut på riktigt! Vad är det för kaffe kankse ni undrar då?
Kaffet är en tvättad Kenyanskt pärlböna av underarten SL34 som skördades under april- juni. Kaffet är från processtationan Kabingara (1685 m.ö.h) i centrala Kenya som har ca 800 småbönder som medlemmar. Kabingara arbetar med de fyra närliggande byarna Kamwana, Kithama, Gatumbi och Kathaka. 

Efter att de mogna bären plockats av småbönderna sker pulpningen, därefter frementeras kaffet över natten i vattenbad för att bryta ner sockerlagret eller mucilage som omger bönan. När det  rengjorts sprids kaffet varsamt ut på upphöjda bäddar för torkning 7 - 15 dagar. Hur länge torkningen sker beror på temperaturen och hur stor volym som genomgår torkningen. För att luften ska kunna cirkulera och därmed förhindra att kaffet ruttnar vänds och sorteras kaffet regelbundet på bäddarna.

Det spillvatten som blir kvar efter förädlingen av kaffet leds till så kallade "soaking pits" där det behandlas för att försäkra att det näringsrika vattnet som bildades under processen inte leds ut tillbaka till närliggande vattendrag. Detta minskar risken för kontamination och efter en tid återvinns vattnet. Kabingara använder sig för tillfället av tre "soaking pits". 

Kooperativet besöker gårdarna för att säkerställa god kvalitet och för att kunna vara bönderna till hjälp i olika frågor.  

Detta kaffet kan vara den bästa råvaran jag arbetat med hittills och jag ser framemot att kunna servera det till er! 

/Eemil 

597 Träffar
0 Kommentarer