Om rosteriet

 

 Vi är ett litet personligt rosteri med inriktning på specialkaffe. Allt började som en hobbyverksamhet i hemmet, intresset växte och vi startade upp företaget, numera går vi under namnet Eemils Kafferosteri. Vi rostar allt kaffe hanverksmässigt i en traditionell trumrost och arbetar endast med de bästa råvarorna med målet att leverera gott specialkaffe till såväl privata konsumenter som kafeér


Olika processmetoder

 

Torkat/Natural: Efter att de mogna bären är plockade sprids de ut i solen med skal och fruktkött kvar. Sedan vänds bönorna manuellt flera gånger om dagen för att skapa jämn luftcirkulation. Torkningstiden kan vara upp till tre veckor tills bönorna har 12% fuktighet. Därefter tröskas skal och fruktkött bort för att sedan graderas efter färg och storlek. Defekta bönor sorteras bort. På detta sätt får man ett kaffe med högre sötma och mer kropp.

 

 

Tvättat: Efter skörden sorteras kaffet i en vattentank där de mogna bären sjunker till botten och de omogna flyter upp till ytan. Sedan skalas fruktkött och skal bort innan kaffet återigen sänks ner i vatten där det kvarvarande mucilaget/sockerlagret frementeras bort. När frementeringen är klar tvättas kaffet ännu en gång innan det läggs ut i solen för torkning. Denna process gör att kaffet får en ren och elegant prägel med något högre syra.

Pulped natural: Efter att kaffet är skördat och sorterat pulpas kaffet mekaniskt. Kaffebäret skärs upp och kläms ut ur sitt skal. Sedan torkas kaffet på patios eller torkbäddar där kaffet får torka med det kvarvarande musilaget. Kaffet vänds flera gånger per dag för att få en jämn torkning och undvika att det jäser eller ruttnar. Kaffet får en ökad sötma och kropp..

Honey: Efter skörden tas skal och fruktkött bort och kaffet får torka i solen med det kvarvarande mucilaget. Ibland kan man se att det benämns "yellow, red eller black honey". Benämningen innebär att vissa kaffen har mer mucilag kvar och andra mindre vilket påverkar torkningstiden. Sötman tränger in i kaffet under torkning och ger kaffet en klar sötma med mer kropp.

 

 

Rostningen framhäver varje kaffes unika karaktär
Rostningsprocessen är bara en liten del av vägen "från böna till färdig kopp", det ligget mycket arbete bakom ett bra kaffe och arbetet börjar redan på gården. Utan en bra råvara blir det heller ingen bra slutprodukt. Därför jobbar Eemils Kafferosteri endast med specialkaffe som är en kvalitetsbenämning, vilket betyder att kaffet måste uppnå 80 poäng på en skala mellan 0-100 poäng. Du kan läsa mer om bedömning av kaffe på http://www.scaa.org/PDF/resources/cupping-protocols.pdf

Innan kaffet rostas saknar det nästan helt smaker och aromer. Det är igenom rostningen vi utvecklar kaffets hundratals aromer och smaker. Rostas kaffet för ljust får vi outvecklade smaker i kaffet och rostat det för hårt smakar det bränt. Med stor kärlek och passion för kaffe, med fokus på kvalité och smak rostar vi kaffet varsamt för att framhäva varje kaffes unika karaktär. Att rosta kaffe kräver därför stor uppmärksamhet och noggrannhet för att utveckla den smakprofil vi vill. Kaffet rostas i en traditionell trumrost av märket Toper.